rólunk

A Ráday Gyűjtemény a Dunamelléki Református Egyházkerület központi kulturális intézménye, amely könyvtári, levéltári és múzeumi egységekből áll.

A budapesti református Teológiai Akadémia létrejötte (1855) után Török Pál püspök közakadozásból megvásárolta a nehéz anyagi helyzetbe került Ráday család híres magánkönyvtárát, amelynek legnagyobb részét a 18. században gyűjtötték össze. A péceli Ráday kastély könyvtárterméből (amelynek mennyezetfreskói megörökítik az egyes köteteket) 1861-ben szállították be az állományt a Kálvin tér melletti egyházi épületekbe. A következő évtizedekben jelentős adományokkal és hagyatékokkal bővült a könyvtár. A Teológiával együtt 1912-ben költözött mai székhelyére, a Ráday utca 28-ba. (Ebből az alkalomból váltott nevet az utca – addig a Soroksári út belvárosi része volt). A Ráday Könyvtár nyilvánosan működött, azaz mindenki számára hozzáférhető, kölcsönző könyvtárként fogadta az olvasókat, ami akkoriban nemcsak az egyházi fenntartású könyvtárak esetében volt még ritkaság. 1937-ben hunyt el férfiágon az utolsó Ráday (VII.) Gedeon. Özvegye ekkor adta át a teljes családi levéltárat is, továbbá az egykori Ráday Képtárból fennmaradt négy értékes festményt. Ezek közül Mányoki Ádám portréi Ráday Pált és feleségét ábrázolják, két további festmény pedig id. Lucas Cranach, illetve a Cranach-műhely alkotása. A II. világháború idején sikerült az értékes állományt megvédeni.

Raday 28, 50-es évek

1954-ben Pap László teológiai dékán és a könyvtár igazgatója jelentős, máig időtálló szervezeti átalakítást vezényelt le: létrejött a Ráday Gyűjtemény, amely egyesítette az addig különálló intézményekként működő könyvtárat és az egyházkerületi levéltárat (amely eddigre az egyházkerület iratain kívül a Ráday családi levéltárat és számos más irategyüttest is magába foglalt). A Ráday Gyűjtemény fenntartója a Dunamelléki Református Egyházkerület, és az 1980-as években újabb intézményegységekkel bővült: a kecskeméti egyházművészeti Ráday Múzeummal és a budapesti Bibliamúzeummal.

A Ráday Gyűjtemény az 1980-as évek, Benda Kálmán történész igazgatósága óta tudományos tevékenységet is folytat: elsősorban egyháztörténeti tematikájú tanulmányköteteket és forráskiadványokat ad ki, konferenciákat szervez; illetve a munkatársak révén jelen van a tudományos közéletben és az egyetemek (KRE, ELTE) oktatómunkájában. Dokumentumállományunk a bölcsész kutatók fontos forrása.

Pécel Ráday kastély díszterem

Gyűjtőköreink: a teológia és a társadalomtudományok szakirodalma (Ráday Könyvtár); a Dunamelléki Református Egyházkerület hivatalos iratai és családi letétek (Ráday Levéltár); a református egyházművészet emlékei (Ráday Múzeum).